Praktisk teologi
Praktisk teologi intresserar sig för de kristna kyrkornas liv och praktik i historia och nutid. Intresset kan rikta sig mot beskrivning och tolkning av praktiker: Vad görs och vad betyder det? Eller mot principer: Hur kan olika praktiker motiveras teologiskt? Mot ideal: Vilken praxis vore eftersträvansvärd? Eller mot kompetens: Hur utvecklas och förmedlas praktiskt kunnande?
Genvägar till sidans innehåll:
Grundutbildning
På grundnivå ingår praktisk teologi i flera av kurserna inom ämnesområdet Kyrko- och missionsstudier inklusive kandidat-, magister- eller masteruppsats samt läskurser.
Specialiseringar
Den praktiska teologin bidrar till samtalet om religiösa uttryck i dagens samhälle, men vill också vara till nytta för personer som förbereder sig för kyrklig tjänst eller arbetar inom kyrkorna. Därför finns ett flertal specialiseringar som behandlar områden där ämbetsbärare behöver specialistkompetens, såsom gudstjänst, undervisning och kyrkorätt:
Kristen gudstjänst kallas med ett grekiskt ord för liturgi, varför det vetenskapliga studiet av gudstjänsten kallas liturgik. I liturgiken ingår hymnologi, som behandlar liturgisk sång och psalm.
Kristen undervisning har många former varav den mest karakteristiska är predikan. Det grekiska ordet för predikan är homilia, varför det vetenskapliga studiet av predikan kallas homiletik. Studiet av kyrkornas grundläggande undervisning om kristen tro och kristet liv har traditionellt kallats kateketik, av ett grekiskt ord som betyder just undervisning.
Kyrkorätten omfattar regler både för kyrkans yttre förhållanden – dess relation till staten, dess organisation och egendom – och för dess inre liv: gudstjänst, förkunnelse och sakramentsförvaltning.
Det finns också andra specialiseringar, såsom diakonik, själavård och ekumenik. Dessutom har det med tiden utvecklats en rad olika sätt att närma sig kyrklig praxis. Riktas intresset mot strategier för pastoralt arbete kan man använda termen pastoralteologi. Termen spiritualitet syftar inom praktisk teologi på studiet av idealen och formerna för andligt liv inom en grupp. Termen ecklesiologi betyder ’lära om kyrkan’ och används i praktisk teologi när vi söker förstå relationen mellan en kyrkas identitet och dess praxis.
Metoder och teorier inom praktisk teologi varierar beroende på vad som studeras och syftet med studiet. Metoder hämtade från såväl historisk som beteendevetenskaplig forskning kommer till användning. Idag använder allt fler praktiska teologer också etnografiska metoder. Filosofi och systematisk teologi tillhandahåller ytterligare redskap.
Utbytesstudier
Den praktiska teologen behöver ständigt berikas av perspektiv från andra kontexter och akademiska traditioner. En period av studier i ett annat land rekommenderas starkt! Är du student vid CTR och intresserad av utbytesstudier, kontakta studievägledningen eller internationella kontoret.
Forskarutbildning
Den praktisk-teologiska forskningen i Sverige har av tradition betonat studiet av Svenska kyrkan och har särskilt bemödat sig om en historisk förståelse av det kyrkliga handlandet. På dessa områden har vi ett gott arv att förvalta. Samtidigt är det uppenbart att studier av nutida praktiker, utan begränsning till något visst samfund, blir allt viktigare. I en tid då samhällsstrukturer och demografi snabbt förändras, ändras också villkoren för kyrkornas liv. Då är det viktigt med ett ämne som analyserar den växelverkan som uppstår mellan det historiska arvet och de nya utmaningarna.
Om du vill bidra till den praktisk-teologiska forskningen och är behörig, är du välkommen att söka till vår forskarutbildning. För den som har en teologisk grundexamen finns också möjlighet att bedriva studier på masternivå. Förutom ämnets professor finns det flera lärare vid CTR som är kompetenta inom olika delar av det praktisk-teologiska fältet. Det anordnas regelbundna forskarseminarier, oftast i samverkan med kyrkohistoria, ibland tillsammans med andra ämnen. Mer information finner du här:
Allmän information om forskarutbildning vid Humanistiska och teologiska fakulteterna
Allmänna studieplaner (forskarutbildningens innehåll, behörighetsvillkor med mera)
Forskarseminarier | Centrum för teologi och religionsvetenskap (lu.se)
Nyligen framlagda avhandlingar
De båda senaste doktorsavhandlingarna är från 2024 och utgör goda exempel på bredden i den praktisk-teologiska forskningen vid CTR. Trots att båda handlar om predikan är de mycket olika: den ena är nutidsorienterad och den andra historisk.
Clara Nystrand, Teologisering i predikan: Vad det är och hur det skedde i Svenska kyrkan år 2020
Erik Bergman, Constructing Saint Birgitta: Birgittine Preaching and the Cult of Saint Birgitta in Vadstena Abbey, 1397–c. 1510.
Exempel på tidigare avhandlingar:
Ryszard Bobrowicz, Keeping Religion in the Closet? How Legible Religion Shaped Multi-Faith Spaces (2022)
Arne Olsson, Förnyelse – förbistring – försoning. En studie av vitaliseringsrörelser och ekumenisk utveckling på fem sydsvenska orter 1970–2015 (2018)
David Heith-Stade, The Rudder of the Church: A Study of the Theory of Canon Law in the Pedalion (2014)
Hanna Källström, Domkyrkan som andaktsmiljö under senmedeltiden. Linköping och Lund (2011)
Webblänkar
Svenskt Gudstjänstliv (Årsboken Svenskt gudstjänstliv är ett av de viktigaste forumen för praktisk-teologisk forskning i Sverige.)
ALMA (Många av föredragen vid Lunds universitets medeltidsseminarium ALMA har praktisk-teologisk relevans)
NORDHYMN (Nätverk för nordisk hymnologisk forskning)