FABRIC
Faith-Based Refugee Relief in Europe: Connecting the Empirical & the Ethical
FABRIC är ett forskningsprojekt som finansieras genom ett Starting Grant från Europeiska forskningsrådet. Projektet syftar till att utveckla en ny migrationsetik genom att analysera de etiska insikter och idéer som trosbaserade flyktinghjälpsorganisationer utvecklar i sin praktiska verksamhet för att använda dem för den tvärvetenskapliga debatten om etiken kring påtvingad migration i Europa.
Globalt sett är påtvingad migration en av de mest akuta och genomgripande utmaningarna. Europa har pressats till en social och politisk brytpunkt när det gäller migrationen. Resultatet är dödstal i en sådan omfattning att Europas gränsa är en av de dödligaste i världen.
Trosbaserade organisationer (”faith-based organization”, FBO) har gått i bräschen i denna situation genom att förhindra att vårdinfrastruktur kollapsar och genom att bekämpa rasistisk diskurs och religiös diskriminering. Trots detta finns det mycket lite kunskap om dessa organisationers flyktinghjälp, och deras betydelse för migrationsetiken har varken analyserats eller bedömts. Under ledning av professor Ulrich Schmiedel tar FABRIC itu med denna brist på forskning genom att genomföra en omfattande, jämförande empirisk undersökning av trosbaserade aktörer. FABRIC omfattar aktörer från olika religioner, olika regioner och olika migrationsregimer i mono- och multireligiösa miljöer. Studiens fokus på judiska, kristna och muslimska aktörer kompletteras med forskning om minoriteter och minoritisering i flera europeiska kontexter.
FABRIC utmanar den brist på interaktion mellan empiriska och utvärderande metoder som är så karakteristisk för studier av påtvingad migration, och undersöker villkoren, begränsningarna och konsekvenserna av att praktisera rättvisa. Syftet är att ge en konkret och fördjupad beskrivning av trosbaserad flyktinghjälp för att därigenom kunna formulera ett rättvisebegrepp för människor på flykt (”mobility justice”) som tar hänsyn till relationen mellan social, etnisk och ekologisk rättvisa på regional, nationell och global nivå.
Team
Inci Öykü Yener-Roderburg
Postdoktorand (från januari 2025). Forskare, Global kristendom och interreligiösa relationer
Läs merDen aktiva forskargruppen får stöd av en rådgivande grupp experter bestående av professor Valentina Napolitano (University of Toronto), professor Regina Römhild (Humbodlt University Berlin), professor Yafa Shanneik (Lund University), professor William Storrar (CTI Princeton / University of Edinburgh), och professor Alana Vincent (Umeå University).
Detta projekt finansieras av Europeiska forskningsrådet (Projekt: 101116763).