Integration och tradition: framväxten av en Syrisk-ortodox kyrka i Sverige
Follow-up project: Footsteps - To understand other people’s experiences of integration, researchers’ communication in arts, Funded by the Swedish Research Council, 2023-2024, (Ref. nr: 2022-06349), Södertälje Konsthall — I Am The Sun
Seminarium den 10 maj 2024:
Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige 50 år
Inbjudan till lansering av boken "Syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige - tradition och förändring" den 8 november 2023:
The project arranged a closing-of-the-project workshop in Lund the 28-30 of November 2022.
Conference: The Making of the Syriac Orthodox Church in Sweden
Listen to the Conference at "Religion och Teologi Podcast".
Forskningsgruppen deltar i ett seminarium på Järvaveckan 2022 den 3 juni kl 16-17, och presenterar resultat från projektet.
"Att vara kristen minoritet i en kristen majoritet". Sveriges religiösa landskap har de senaste decennierna förändrats på många sätt. Immigration är en viktig orsak till detta. Här diskuterar vi resultat från två forskningsprojekt om två kristna kyrkor i Sverige och hur dessa formats av nutida migration. Den ena är den Syrisk ortodoxa kyrkan och den andra Pingströrelsen. Medverkande: Magdalena Nordin, Önver Cetrez & Katarina Westergren.
Hela programmet med seminarier och andra evenemang finns på Järvaveckans hemsida: https://jarvaveckan.se/
Migration påverkar de flesta länder i världen i dag, inte minst sedan de senaste krigen i Syrien och Mellanöstern. Den nya flyktingsituationen utmanar på många sätt nationalstatens kärna och dess strävan efter sammanhållning och stabilitet. Många av de migranter som har kommit till Sverige sedan 2015 är assyrier/syrianer, eller suryoye som de kallar sig själva, en grupp som funnits i Sverige sedan 1960-talet. I och med den nya immigrationen utgör Sverige idag ett av det viktigaste länderna i världen för gruppen. De flesta assyrier/syrianer är kristna och hör till den Syrisk-ortodoxa kyrkan, en kyrka där traditionen spelar en stor roll och där rötterna går tillbaka ända till de första århundradena av vår tideräkning.
Mot denna bakgrund avser detta projekt att genom etnografiska fallstudier kritiskt undersöka integrationsprocesser i tre specifika syrisk-ortodoxa församlingar i Sverige, med fokus på:
1. hur församlingarna organiseras, bland annat i förhållande till andra religiösa samfund och svenska myndigheter
2. hur ledarskapet (tex präster, diakoner, församlingsråd) i församlingarna ser ut och har förändrats i Sverige
3. hur religiösa ritualer förändras och omtolkas
4. religiös undervisning av bland annat barnen i församlingarna.
För att förstå hur integrationen ser ut inom dessa fyra fokusområden har vi valt att studera det utifrån hur religiösa traditioner upprätthålls och omförhandlas i dessa processer eftersom traditioner kan uppfattas vara stabila över tid, men tidigare studier har visat att dessa i samband med migration i stor utsträckning är föränderliga.
Forskningsfrågorna för projektet är följande:
(i) Hur har de syrisk-ortodoxa församlingarna integrerats i det svenska samhället?
(ii) Hur har syrisk-ortodoxa traditioner upprätthållits, omförhandlats och förändrats i relation till dessa integrationsprocesser?