Kurs
Kurs 15 högskolepoäng • CTRR30
Kursens innehåll
Knappast någon är neutral inför Bibeln. Den har tolkats och använts på många sätt. Alltifrån den första kristna tiden fram till våra dagar har olika läsningar av Bibeln gett upphov till varierande reaktioner, alltifrån avståndstagande till försök att legitimera såväl kyrkliga som politiska ställningstaganden och handlingsmönster.
I den här kursen får du bredda och fördjupa dina kunskaper och färdigheter i bibelvetenskap genom att studera hur bibliska texter och teman tolkats och använts genom historien. Du får analysverktyg som hjälper dig att förstå varför man i olika sammanhang och vid olika tider läst Bibeln på ett visst sätt. Du får möta företrädare för olika tolkningsgemenskaper där Bibeln används idag.
Alla dessa olika läsningar kommer du att kunna jämföra med din egen läsning av Bibeln, bland annat utifrån vad du lärt dig om bibelvetenskap i tidigare kurser. På så sätt blir du själv involverad och kan fördjupa din medvetenhet om vilka faktorer som påverkar ditt eget sätt att tolka och använda Bibeln.
Kurstillfälle:
höstterminen 2019
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2019-09-02 – 2020-01-19
Anmälningskod:
LU-38422
Behörighet:
Kandidatexamen och Bibelvetenskap (BIVB21/BIVD21) eller motsvarande kunskaper.
Introduktionsmöte: Tisdagen den 3 september kl. 10.15 – 12.00 i LUX:B353
Lärare:
Stephan Borgehammar,
Samuel Byrskog,
David Gudmundsson,
Fredrik Lindström,
Karin Zetterholm