Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • JUDD41
Judisk historia spänner över flera tusen år och är ständigt närvarande i samtida politisk debatt och kultur, både i världen och i Sverige. I en tid då antisemitiska konspirationsteorier skördar framgångar och utdragna konflikter i Mellanöstern ofta faller tillbaka på olika tolkningar av det förflutna erbjuder denna kurs en möjlighet till fördjupning. Syftet med kursen är att belysa kontinuitet och förändring i judisk historia, samt att ge historie- och religionsvetenskapliga perspektiv på samtida debatter och konflikter.
Kursen tar ett helhetsgrepp på judisk historia men utgår specifikt från ett urval av avgörande händelser och skeden, och hur dessa kom att påverka judisk kultur, identitet och praktik – men också det omgivande samhället. Med utgångspunkt från modern judendom arbetar vi oss bakåt i tiden och identifierar historiska skeenden som format judisk tradition. Kursen behandlar också antisemitismens historia och olika uttryck genom historien samt viktiga händelser i svensk-judisk historia med särskilt fokus på situationen för svensk judenhet idag.
Kursen riktar sig till alla med ett brett intresse för judisk historia och religionshistoria, men välkomnar särskilt verksamma eller blivande lärare. I ljuset av växande antisemitism är det viktigare än någonsin att elever ges kunskap om judisk historia och judendom, men dessa ämnen kan också vara svåra, kontroversiella och känsliga att undervisa om. Kursen erbjuder därför möjligheter till didaktisk fördjupning kring judisk historia i klassrummet.
Kurstillfälle:
sommaren 2024
Studiesätt:
heltid,
distanskurs
Kursperiod:
2024-06-03 – 2024-07-05
Anmälningskod:
LU-S0802
Behörighet:
Grundläggande och 30 hp i ett ämne
Lärare:
Svante Lundgren
Hur ansöker du?
DISTANSKURS
Mellan kontinuitet och förändring - judendomen i Sverige och världen, är relevant för bland annat verksamma eller blivande lärare. Bild: The Flight of the Prisoners, James Tissot, Jewish Museum, New York.
LÄRARE PÅ KURSEN
Svante Lundgren, docent i judaistik