Kurs
Kurs 15 högskolepoäng • KRMB27
Varför finns det så många kyrkor? Vad betraktar de som centralt och hur förhåller de sig till varandra? Hur är de organiserade, hur firar de gudstjänst och hur betraktar de sin omgivning? I kursen studerar du de kristna kyrkorna i historia och nutid. Likheter och skillnader mellan dem blir belysta både historiskt och teologiskt.
Kursen tar upp händelser och processer som har format kyrkorna och deras självförståelse, alltifrån senantiken till våra egna dagar. Den beaktar också samspelet mellan olika kyrkotraditioner samt deras relationer till det omgivande samhället och till andra religioner och kulturer.
Vid ca tio seminarier får du bekanta dig med betydelsefulla och tidstypiska texter från olika epoker. I fördjupningsföreläsningar behandlas viktiga frågor och metoder inom ämnesområdet. Studiebesök i början av kursen bidrar till fördjupad kunskap om några kyrkotraditioner som finns representerade i Sverige. I kursen ingår också ett individuellt skriftligt arbete som redovisas vid ett slutseminarium.
Kurstillfälle:
höstterminen 2024
Studiesätt:
halvfart,
dagtid
Kursperiod:
2024-09-02 – 2025-01-19
Anmälningskod:
LU-38624
Behörighet:
Grundläggande samt Religionsvetenskap och teologi: Grundkurs (CTRA12/ CTRA11/CTRD12/ CTRD01) eller motsvarande kunskaper.
Introduktionsmöte: Tisdagen den 3 september kl. 10.15 – 12.00 i LUX:C214
Lärare:
David Gudmundsson,
Vera La Mela,
Frida Mannerfelt,
Katarina Pålsson,
Erik Sidenvall
- Schema
- Tentamensschema
- Canvas KRMB27 - Kyrko- och missionsstudier: Fortsättningskurs
- Bibliotekets ämnesguide Kyrkohistoria
- Bibliotekets ämnesguide Missionsvetenskap med ekumenik
- Bibliotekets ämnesguide Praktisk teologi
Information om ingående delar
- Kyrko- och missionsstudier: Fortsättningskurs - seminarier , 9 hp
- Kyrko- och missionsstudier: Fortsättningskurs - slutuppgift , 6 hp