Kurs
Kurs 7,5 högskolepoäng • PAND01
Förkortningen COVID-19 hamnade plötsligt på allas läppar. På kort tid sattes stora delar av världen i karantän. Förutom alla direkta dödsoffer så är de samhälleliga och folkhälsorelaterade skadeverkningarna av detta globala undantagstillstånd svåra att överblicka. Syftet med Pestens tid: Historiska och existentiella perspektiv på pandemier är att belysa epidemiska farsoter i ett brett historiskt, religionsvetenskapligt och kulturellt sammanhang.
Undervisning – vårterminen 2021
Coronapandemin påverkar fortsatt våra utbildningar och större delen av undervisningen måste ske helt digitalt tills vidare. Var uppmärksam på den information som förmedlas i schemat och/eller i Canvas – informationen justeras löpande baserat på aktuella beslut och rekommendationer.
Kursen behandlar mer specifikt västerlandets historia under det senaste millenniet med utgångspunkt i medeltiden och då särskilt den apokalyptiska digerdöden under 1300-talet. Således anläggs ett långt kulturhistoriskt perspektiv på hur pandemier tolkats under olika perioder i historien. Men kursen diskuterar också existentiella frågor, exempelvis fördelning av skuld och ansvar, etiska dilemman och religiösa och sekulära tolkningar av pandemier.
Kursen är tematiskt uppdelad i tre delar. Den första behandlar pandemier ur ett historiskt perspektiv med ett särskilt fokus på digerdöden. Den andra berör farsoter ur ett religionsvetenskapligt perspektiv, och den tredje sätter fokus på konstnärliga gestaltningar av pandemier i litteratur och film.
Kurstillfälle:
sommaren 2021
Studiesätt:
heltid,
distanskurs
Kursperiod:
2021-06-07 – 2021-07-09
Anmälningskod:
LU-S9041
Behörighet:
Grundläggande behörighet
Hur ansöker du?
DISTANSKURS PÅ HELFART SOMMAREN 2021
För praktiska frågor kring kursen och dess innehåll kontakta kurskoordinator Martin Lembke.