Kurs
Kurs 30 högskolepoäng • RHIA11
Kursens innehåll
På grundkursen i religionshistoria får du inledningsvis en bred introduktion till några av de religioner som idag präglar olika samhällen – främst islam, judendom, kristendom, hinduism och buddhism – samt några forntida religioner.
Tonvikten på den första delkursen, Möten med världens religioner, ligger vid religionernas historia, spridning, texter, läror och praktik med viss tyngdpunkt på nutidsfrågor. Det gäller till exempel religionernas förhållande till modernitet och- nytolkningar.
I den andra delkursen - Antikens och forntidens religiösa liv - fördjupar du dig i några av de religioner som av olika skäl dött ut men som fortfarande är viktiga för vår förståelse av historien och av äldre kulturer. Att vissa av dessa religioner har återuppväckts i modern tid och fått modern form uppmärksammas också.
På den sista delkursen studeras framför allt hinduismens och buddhismens receptionshistoria och integration i västvärlden samt några av de religiösa föreställningar och praktiker såsom mindfulness och yoga som har kommit att utgöra en viktig del av det nyandliga landskapet i dagens samhälle. Vidare diskuteras hur dessa verksamheter har inspirerats av äldre traditioner samtidigt som de präglas av den moderna värld de är del av, bland annat genom kommersialisering och medikalisering. De tre delkurserna på denna kurs går också att läsa som fristående kurser.
Kurstillfälle:
höstterminen 2014
Studiesätt:
heltid,
dagtid
Kursperiod:
2014-09-01 – 2015-01-16
Anmälningskod:
LU-37951
Behörighet:
Grundläggande behörighet + Historia A, Samhällskunskap A eller Historia 1b/1a1+1a2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet 1/A1)
Introduktionsmöte: Tisdagen den 2 september kl. 8.15 – 10.00 i LUX:C121 hörsal
Information om ingående delar
- Antikens och forntidens religiösa liv , 7,5 hp
- Asiens religioner och nyandlighet , 7,5 hp
- Möten med världens religioner 1 , 7,5 hp
- Möten med världens religioner 2 , 7,5 hp