De ortodoxa kyrkornas tro och liv

De ortodoxa kyrkorna utgör tillsammans den näst största kristna kyrkogemenskap i världen. I det nya EU finns många länder med stora ortodoxa kyrkor. Även Finland har en ortodox statskyrka. I Mellanöstern är ortodoxa och orientaliska kyrkor fortfarande bland de viktigaste kristna grupperingarna.

Dessa kyrkor är också av stor betydelse för många nya svenskar som har sitt ursprung i Mellanöstern eller i Östeuropa. Idag är de ortodoxa och de orientaliska kyrkorna den tredje största trosriktningen i Sverige med cirka 100000 medlemmar, och med en lång rad nationella kyrkor representerade i Sverige: Syrisk ortodoxa kyrkan, Österns assyriska kyrka, Etiopiska ortodoxa kyrkan, Armeniska ortodoxa kyrkan, Koptiska ortodoxa kyrkan, Serbisk-ortodoxa kyrkan, Grekisk-ortodoxa kyrkan, Rumänsk-ortodoxa kyrkan, Makedoniska ortodoxa kyrkan, Ryska ortodoxa kyrkan, Finska ortodoxa kyrkan, Estniska ortodoxa kyrkan, Bulgariska ortodoxa kyrkan, och Gammalkalendariska Grekisk-ortodoxa kyrkan. Men vilka är egentlig de ortodoxa kristna och vad är ortodox kristen tro? Hur praktiseras den och hur utvecklas den teologiskt? Vilka föreställningar ligger bakom klosterväsendet, mystiken, helgon, ikoner, reliker och den gudomliga liturgin? Hur förhåller sig de ortodoxa kyrkorna till andra kristna konfessioner och till modernitetens frågor och utmaningar?

Detta är några av de frågor som besvaras på kursen De ortodoxa kyrkorna tro och liv vid CTR. Kursen är en internetkurs med två seminarieträffar i Lund (2-3 februari och 19-20 maj), och ger en översikt över ortodox spiritualitet och tro i ett historiskt perspektiv men med en särskild betoning på nutiden. Kursen har fem tematiska brännpunkter: (1) Tro och lära, (2) Ikoner, helgon och Maria, (3) Liturgi, sakrament och kyrkoår, (4) Klosterliv och mystik, (5) Moderna utmaningar.

  • Kursperiod: 17 januari – 5 juni
  • Kurskod: TEO D04
  • Fristående internetkurs på halvfart, 15 högskolepoäng
  • Undervisning på svenska
  • Lärare Thomas Arentzen och Henrik Rydell Johnsén samt gästföreläsare

För tillträde till kursen krävs: Grundläggande samt områdesbehörighet 1 (Historia A, Samhällskunskap A) eller motsvarande.


Har du frågor, kontakta studievägledare Christina Packalén eller kursföreståndare Thomas Arentzen.

Sidansvarig: alexander.mauritsctr.luse | 2018-05-07