Masterprogram och magisterutbildning
Masterprogram och magisterutbildning i religionsvetenskap och teologi vid CTR
Är du intresserad av att fördjupa dig i religion och livsåskådningar? Vill du förstå och kunna förklara religiösa händelser i historien och nutiden? Då kan vårt masterprogram i religionsvetenskap och teologi vara något för dig.
Beroende på ditt intresseområde och dina framtida mål, kan du i detta masterprogram välja att fördjupa dig inom något av dessa ämnen:
Här kan du studera religioner ur ett historiskt, kulturellt och socialt perspektiv. I ämnet undersöks religionernas mångfald, utveckling och betydelse för individer och samhällen i olika tider och platser.
Inom ämnet kan du studera islam som en religiös, kulturell och social företeelse i olika historiska och geografiska sammanhang. Islamologi använder sig av olika vetenskapliga metoder och teorier för att analysera och förstå tro, praktik, historia, konst, rätt, politik och andra aspekter av islam.
Här kan du studera judendomen som en religiös, kulturell och social företeelse i olika historiska och nutida sammanhang. Judaistik använder sig av olika vetenskapliga metoder och teorier för att analysera och förstå judisk tro, praktik, historia, filosofi, politik och andra aspekter av judendomen.
Här kan du studera religionens roll och funktion i människors liv och samhällen. Du kan undersöka hur religion påverkar och påverkas av samhällets strukturer, normer och värderingar.
Här studerar du de bibliska texterna i Gamla testamentet utifrån olika metoder och perspektiv. Ämnet undersöker texternas tillkomst, språk, litterära form, historiska bakgrund, religiösa innehåll, teologiska budskap och tolkningshistoria.
De bibliska texterna i Nya testamentet studeras utifrån olika metoder och perspektiv. Du kan bland annat undersöka texternas tillkomsthistoria, deras litterära form, deras teologiska budskap och hur texterna tolkats genom historien.
Inom ämnet kan du studera hur kristna traditioner har förhållit sig till olika historiska sammanhang och utmaningar. Även församlingslivet är ett viktigt studieområde. Hur har kyrkorna mött de faktiska människorna - som individer, grupper eller kulturer - och vilka idéer har dessa möten genererat?
Här studerar du hur kristendomen har spridit sig och förhållit sig till andra religioner och kulturer genom historien och i nutiden. Ämnet behandlar frågor som religionsdialog, kontextuell teologi och kyrkans uppdrag i världen.
Inom ämnet studerar du kyrkornas verksamhet i historia och nutid. Det kan till exempel rör sig om gudstjänsternas utformning, homiletik, själavård och diakoni. Hur ger människor uttryck för den kristna tron tillsammans med andra?
Ämnet behandlar filosofiska frågor som religion och livsåskådningar kan ge upphov till. Det rör sig ofta om grundläggande frågor som vad är mening, sanning, kunskap och verklighet?
Etiken behandlar övergripande frågor om rätt och fel, ont och gott och frågor om vad som karakteriserar en god människa, ett gott liv och det goda samhället. Hur kan och bör vi bedöma det moraliska värdet av en handling?
I ämnet studeras i första hand den kristna traditionens teologiska utveckling och nutida betydelse för såväl de kristna kyrkorna som samhället i stort. Den kristna teologin har genom historien varit intimt sammanflätad med den västerländska filosofin, varför även förhållandet mellan teologi och filosofi är en viktig del av ämnet.
En gedigen utbildning
Utöver fördjupade kunskaper inom ditt ämne, får du lära dig om olika teorier och metoder inom religionsvetenskap, samt utveckla din förmåga att analysera och kritiskt granska religiösa fenomen och processer. Programmet är på två år och består av fyra terminer.
Den första och andra terminen består av kurser inom din valda inriktning, samt en obligatorisk kurs i religionsvetenskapliga teorier och metoder.
Den tredje terminen kan du antingen välja att läsa valfria kurser, eller genomföra utbytesstudier vid något av Lunds universitets partneruniversitet runt om i världen. Att studera utomlands en termin kan vara en berikande och utvecklande upplevelse, som ger dig nya perspektiv och kunskaper, samt stärker din interkulturella kompetens. Du får också möjlighet att knyta kontakter med studenter och lärare från andra länder, samt uppleva en annan akademisk miljö och tradition.
Observera: Om du vill läsa utomlands din tredje termin, så behöver du ansöka om utbyte redan 15 okt - 15 nov under din första termin.
Den fjärde och sista terminen skriver du din masteruppsats, där du får visa din förmåga att självständigt genomföra en uppsats inom det fält du har valt att studera.
Att studera till en masterexamen kan vara både spännande och utmanande. Programmet vid CTR ger dig en gedigen utbildning inom ditt ämne, och är bland annat en god förberedelse för dig som siktar på att söka till en forskarutbildning i framtiden.
Benjamin Fridell - studerar på masterprogrammet
Internationella möjligheter!
Lunds universitet har avtal med universitet i Mellanöstern, Nord- och Sydamerika, Oceanien och Sydafrika. Ansök under din första termin!
Rekommenderad studiegång för magister- och masterexamen
Du som siktar på att ta en masterexamen läser programmet i sin helhet (två års heltidsstudier). Inom ramen för programmet erbjuds även en etappavgång för dig som önskar ta ut en magisterexamen (ett års heltidsstudier).
Här ser du en översikt över de rekommenderade studiegångarna för respektive examen:
Magisterutbildning (ett år) - terminsöversikt
Hösttermin | Vårtermin |
---|---|
Avancerad kurs I 15 hp | Magisteruppsats 15 hp |
Valfri kurs avancerad nivå 15 hp* | Valfria kurser 15 hp |
* Rekommendation: Religion, tradition och kommunikation 15 hp eller Bibeltolkning 15 hp.
Masterutbildning (två år) - terminsöversikt
Masterutbildning - första året
Hösttermin | Vårtermin |
---|---|
Avancerad kurs I 15 hp | Metodkurs avancerad nivå 15 hp |
Religion, tradition och kommunikation 15 hp* | Avancerad kurs II 15 hp |
Masterutbildning - andra året
Hösttermin | Vårtermin |
---|---|
Valfria kurser/Utbytesstudier 30 hp*** | Masteruppsats 30 hp |
* Kursen är obligatorisk för dig som studerar religionshistoria, islamologi, judaistik eller religionsbeteendevetenskap. Kursen är valbar för dig som studerar kyrko- och missionsstudier eller tros- och livsåskådningsvetenskap.
** Kursen är obligatorisk för dig som studerar bibelvetenskap. Kursen är valbar för dig som studerar kyrko- och missionsstudier eller tros- och livsåskådningsvetenskap.
*** Utbytesstudier söker du redan 15 okt - 15 nov under din första termin. Läs mer om hur du ansöker till utbytesstudier här.
Här hittar du länkar till kursförteckning över de obligatoriska och valbara kurser som krävs inom varje inriktning, för att kunna ansöka om en magister- respektive masterexamen. Observera att du inför varje termin behöver ansöka till de kurser du vill läsa, via antagning.se. Ansökningsperioderna brukar vara runt 15 sep - 15 okt för vårens kurser, och 15 mar - 15 apr för höstens kurser.
Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap (Specialisering)
Inriktning:
- Islamologi
- Judaistik
- Religionshistoria
- Religionsbeteendevetenskap
Bibelvetenskap (Specialisering)
Inriktning:
- Gamla testamentets exegetik
- Nya testamentets exegetik
Kyrko- och missionsstudier (Specialisering)
Inriktning:
- Kyrkohistoria
- Missionsvetenskap med ekumenik
- Praktisk teologi
Tros- och livsåskådningsvetenskap (Specialisering)
Inriktning:
- Religionsfilosofi
- Etik
- Systematisk teologi
Du som fullgör utbildningen kan ansöka om någon av dessa examina:
Teologie magister (Master of Theology, one year) = Ett års studier (60 hp)
Filosofie magister (Master of Arts, one year) = Ett års studier (60 hp)
Teologie master (Master of Theology, two years) = Två års studier (120 hp)
Filosofie master (Master of Arts, two years) = Två års studier (120 hp)
På examensbeviset står huvudområdet religionsvetenskap och teologi, samt den specialisering som ditt ämne ingår i:
- Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap
- Bibelvetenskap
- Tros- och livsåskådningsvetenskap
- Kyrko- och missionsstudier
Ansökan görs online. Instruktioner hittar du här: Ansök om examen vid Lunds universitet
Under din utbildningstid har du möjlighet att erhålla ett Certificate of International Merits (CIM). Det är ett certifikat utfärdat av Lunds universitet, som intygar att du har genomfört interkulturella aktiviteter, antingen utomlands eller på hemmaplan (eller en kombination av båda). För att erhålla certifikatet ska du ha gjort flera aktiviteter och genomfört en självreflektion - vilka aktiviteterna är kan du läsa mer om på sidan Certificate of International Merits.
Programmet startar på hösten. Anmälan till programmet gör du via antagning.se:
Anmälan till masterprogram i religionsvetenskap och teologi - antagning.se
Ansökningsperioden brukar vara öppen runt 15 mars - 15 april. Eventuellt öppnar programmet även för sena anmälningar.
Till masterprogrammet krävs allmän behörighet samt kandidatexamen, samt särskilt förkunskapskrav för tillträde till den inledande kursen ("Avancerad kurs I 15 hp") inom respektive specialisering:
Religionshistoria och religionsbeteendevetenskap: 30 hp på fortsättningsnivå ("B-nivå") inom Religionshistoria eller Religionsbeteendevetenskap eller Islamologi eller Judaistik
Bibelvetenskap: 30 hp inom Gamla testamentets exegetik med hebreiska eller Nya testamentets exegetik med grekiska
Kyrko- och missionsstudier: 30 hp på fortsättningsnivå ("B-nivå") inom Kyrkohistoria eller Missionvetenskap med ekumenik eller Praktisk teologi
Tros- och livsåskådningsvetenskap: 30 hp på fortsättningsnivå ("B-nivå") inom Religionsfilosofi eller Etik eller Systematisk teologi
För behörighet till övriga kurser inom programmet, se respektive kursplan (som du hittar på respektive kurssida).
Observera att du inför varje termin behöver ansöka till de kurser du vill läsa, via antagning.se. Ansökningsperioderna brukar vara runt 15 sep - 15 okt för vårens kurser, och 15 mar - 15 apr för höstens kurser.